Вітаємо з Днем народження Сергія Шестакова! Бажаємо життєвих сил, спортивних перемог, неймовірного фарту, професіонального поступу та самореалізації! Безмежної любові відданих фанатів та щастя в особистому житті!

ФІФА змінила правила роботи агентів

 

 

 

Починаючи з цього місяця вступив у силу Регламент ФІФА щодо футбольних агентів – ось що змінилося і як вплинуло на трансферний ринок

Виявляється, добра половина тих, кого ми називаємо агентами, на сьогодні агентами офіційно вже не являються. Новий Регламент ФІФА щодо футбольних агентів змусив їх здавати іспит, проходити спеціальне ліцензування та ввійти в новий реєстр. Проти цього рішуче протестували, а в Німеччині місцевий суд навіть виніс попередню заборону на оновлений регламент роботи футбольних агентів, але ось зараз, прямо починаючи з цього місяця, ФІФА відкриває нову еру в цій професії.

Sport Arena пояснює, що змінилося, як це вплине на бізнес футбольного агентства та хто в Україні залишиться офіційно в цьому бізнесі. Ми переглянули 4000 існуючих ліцензій футбольних агентів світу, щоб виявити, хто з українців продовжує легально працювати в цьому полі. Всі деталі – в нашій статті.

 

Футбольні представники, футбольні агенти, футбольні посередники – про що весь цей набір слів?

ФІФА кілька разів реформувала ринок футбольного представництва. Так, від 1 квітня 2015 року навіть було скасоване саме поняття футбольного агента – з’явилися футбольні посередники, які могли представляти інтереси як окремого футболіста, так і окремого клубу. Більше того, бути партнером гравця чи клубу при одному конкретному переході – або ж на постійній основі, залежно від укладених угод і домовленостей.

Також згідно з тезисом «ліцензія вбиває право на роботу» пробували відійти від обов’язкового ліцензування, дороговартісного страхування в круглій сумі в швейцарських франках, багатоетапних іспитів у національних федераціях і так далі. Проте в підсумку, зважаючи на високі ризики та відповідальність професії, до більшості з цих вимог поверталися.

Нині новий регламент ФІФА з 1 жовтня 2023 року виставляє такі нормативи в роботі за участі футбольних агентів:

 

Якщо максимально коротко, відтепер представляти гравців під час трансферів зможуть винятково тільки ліцензовані агенти ФІФА.

І хто ж із легальних футбольних агентів ФІФА залишається в Україні?

Відзначимо, що такого поняття, як «український футбольний агент», «бразильський», «китайський», чи, там, наприклад, «італійський», ‒ не існує. Усі ліцензії ФІФА видає з правом роботи по всьому світу та без прив’язки до національних федерацій. Станом на сьогодні на спеціалізованій платформі ФІФА згадано біля 4000 футбольних агентів із чинною ліцензією. Цифра ця не стала, тому що деякі ще доздають іспити, досплачують гарантований внесок – тобто, будуть поповнюватися.

Але на даний момент можемо говорити про 16 футбольних агентів із України, які входять у списки ліцензованих.

Сефер Алібаєв (Київ)

Чемпіон України 1992 року в складі «Таврії». Спеціалізується на дитячо-юнацькому футболі та співпрацює з узбекистанським ринком.

Дмитро Архангельський (Київ)

Спеціалізується на роботі з воротарями.

Олексій Альохін (Харків)

Футбольне агентство ALIK Football Management. Представляє таких гравців, як Михайло Мудрик, Георгій Судаков, Едуард Сарапій і багато інших.

Василь Андросович (Київ)

Спеціалізується на казахському ринку.

Всеволод Бадько (Англія)

Молодий агент, який базується в Великобританії. Привіз в Україну декого з британських і нігерійських легіонерів – наприклад, Роделя Річардса для «Ворскли». У зворотному напрямку разом із Андрієм Кириченком організовував перехід Назарія Русина з «Зорі» в «Сандерленд».

Андрій Білейчук (Київ)

Серед його підопічних – Максим Прядун і Владислав Рибак.

Юрій Данченко (Харків)

Футбольне агентство PART of the GAME. Серед клієнтів – Анатолій Трубін, Валерій Бондар, Дмитро Криськів, Тарас Качараба. Також це агентство привозило в Україну низку гравців для «Металіста-1925», «Ворскли» – зокрема Тауланта Сефері та Еннура Тотре.

Максим Карагодін (Харків)

Футбольне агентство FAMK Group. Працює з агентом Микитою Швецем, якого поки нема в списку ліцензованих. Серед клієнтів ‒ Назар Волошин, Ібрагім Кане, Дмитро Кльоц, Богдан Сарнавський, Андрій Блізнічєнко.

Ігор Кривенко (Київ)

Футбольне агентство ALIK Football Management. Серед клієнтів – Максим Ковальов, Олександр Нойок, Артур Ременяк, Андрій Ткачук, Олег Білик.

Олексій Люндовський (Черкаси)

Футбольне агентство ALIK Football Management. Представляє таких гравців, як Артем Довбик, Ігор Когут, Руслан Бабенко, брати Пасичі і багато інших. Один із старожилів агентського ринку – в числі перших десяти ліцензій ФФУ.

Костянтин Нестеренко (Київ)

Представляє таких гравців, як Олександр Пихальонок, Сергій Горбунов, Олексій Хобленко, Артем Бесєдін.

Денис Новіков (Київ)

Компанія Visma – відомий як футбольний посередник.

Денис Онищенко (Київ)

Футбольне агентство One Football Agency. Колишній гравець «Динамо», «Ворскли» та збірної України. Представляє таких гравців, як Кирило Петров, Євген Селін, Євген Задоя, Олексій Бандурін, Владислав Наумець. Сам Шаблій входив у агентський бізнес через One Football Agency.

Юрій Предибайло (Харків)

Відомий співпрацею з «Металістом-1925».

Сергій Серебренников (Бельгія)

Футбольне агентство ProStar. Грав за збірну України. Працює з Вадимом Шаблієм. Посприяв більшості трансферів українців ProStar’у в Бельгію, Італію та інші країни західної Європи.

Вадим Шаблій (Англія)

Футбольне агентство ProStar. Представляє таких гравців, як Віталій Миколенко, Микола Матвієнко, Руслан Малиновський, Георгій Бущан, Микола Шапаренко, Віталій Буяльський, Тарас Степаненко, Сергій Сидорчук, Андрій Ярмоленко та десятки інших.

 

Дмитро Антоненко, Sport Arena 



Інші новини: