Вітаємо з Днем народження Сергія Шестакова! Бажаємо життєвих сил, спортивних перемог, неймовірного фарту, професіонального поступу та самореалізації! Безмежної любові відданих фанатів та щастя в особистому житті!

«Розмови про об’єднаний чемпіонат залишили слід»

 

Підводячи певну риску під майже трьома місяцями активної (чи не дуже) трансферної діяльності (формально вікно було відкрито з першого січня), редакція газети «Український футбол» звернулися до агента ФІФА Ігоря Кривенка із п’ятьма запитаннями  

 

Яке загальне резюме можете підвести під трансферною зимою 2013 року в Україні?

– Враження від трансферної зими-2013 доволі дивні, відносно спокійні. Вітчизняні клуби купували дуже мало, та й то – купували переважно представники Прем’єр-ліги з доточкою «топ», поводячись при тому теж не надто активно. Натомість 7-8 команд, по суті, не вели жодної кадрової роботи на ринку, розраховуючи більше на внутрішні резерви. Можна виокремити три чинники, які позначилися на затишші трансферного вікна. Перший: загальноекономічна ситуація в усій країні, яка, безсумнівно, позначилася на футболі. Другий: безперервна балаканина довкола об’єднаного з Росією чемпіонату. Більше того, вважаю, що цей фактор вплинув і на виступ наших представників у єврокубках. Вони замість максимальної концентрації, зокрема у селекційній роботі, змушені були постійно відволікатися, відповідати на часті запитання, ухвалювати якісь рішення, створювати власну позицію щодо цього тощо. А третій чинник – регламент, згідно з яким у заявці з наступного сезону має знайтися місце для шести власних вихованців. Відтак українські клуби зосереджені передусім на вихованні своїх кадрів. Узагалі ж, цей пункт унесе величезні корективи на трансферні процеси українського футболу найближчими роками.

 

Чи можна розраховувати на щось більше, ніж перманентне бовтання у середині таблиці за умови відсутності такого пункту в бюджеті, як придбання нових футболістів?

– Так, причому сміливо. Яскравий приклад клубу, що орієнтується на своїх футболістів та навіть тренерів, – «Ворскла». Хоча наразі це твердий середняк чемпіонату, однак цей проект має великі перспективи й амбіції. У цьому контексті теж можна повернутися до згаданого нюансу регламенту, з яким у полтавців, на відміну від більшості, проблем не буде.

 

Чи існують деінде приклади, коли вартість однакових футболістів у межах певної країни може відрізнятися в кілька разів тільки через паспортні дані?

– Тільки в Україні і Росії. Європа ж є одним загальним ринком зі спільними правилами для членів Євросоюзу, щоправда – з різними нюансами.

 

Що змінилося цьогоріч порівняно з трансферними вікнами минулих років?

– Клуби поставилися до кадрової роботи раціональніше, обережніше й економніше. За винятком трансферів Тайсона та Вілліана, гучних переходів більше, по суті, й не було.

 

Який перехід вас найбільше здивував?

– Думаю, прихід Домагоя Віди в «Динамо». Особисто я не розумію мотивації запрошення гравця з неоднозначною репутацією з клубу-аутсайдера києводинамівської ж групи Ліги чемпіонів, тим паче – на позицію центрального захисника, та ще й за такі гроші. Цей трансфер найбільше й здивував.

 

«Український футбол»

 



Інші новини: